OOPS
Map
Tyresö slott
Locations
Info

Tyresö slott har ett naturskönt läge där det blickar ut över den långsmala Kalvfjärden med Brevikshalvön på ena sidan och stora skogsområden på den andra. En promenad i den lummiga engelska parken öppnar ständigt mot nya vyer och i omgivningarna finns en rad intressanta byggnader och minnesmärken. Detta var centrum i bygden ända fram till 1950-talet.

 

Ett av Stockholms största gods

Godset Tyresö bildades på medeltiden och var ett av Stockholmstraktens största gods. Det nuvarande slottet byggdes uppe på höjden under 1630-talet åt en av kungens närmaste män, riksdrots Gabriel Oxenstierna.  Oxenstierna övergav den gamla, omoderna sätesgården och byggde en praktfull anläggning på den plats där den ligger än idag.

Under 300 år har mäktiga slottsherrar och slottsfruar ägt godset, som formade hela bygden. Maria Sofia De la Gardie var en ovanlig entreprenör i den gryende industriepoken och riksrådet Carl Fredrik Scheffers förnyelseidéer präglade Tyresö under 1700-talet, då anlades den engelska parken och slottet moderniserades.

 

Markis Claes Lagergren och Nordiska museet

Den påvlige markisen Claes Lagergren har en egen, spännande historia. Han köpte Tyresö 1892 tillsammans med sin välbärgade amerikanska fru Caroline Russell. De kom att genomföra stora förändringar av både slott och omgivningar. Jordbruksbyggnader flyttades, nya arbetarbostäder uppfördes och slottet byggdes om för att återta sitt forna utseende från stormaktstiden.

Godset splittrades sedan 1930, då slottet och parken styckades av och donerades till Nordiska museet som förvaltar det enligt den siste godsherrens önskan. Slottet visas sedan 1932 som familjen Lagergrens hem, fullt möblerat, från tiden omkring 1900.

Parterren och soluret
Parterren, den sista resten från Scheffers köksträdgård. Foto Elisabteh Boogh

Redan på 1600-talet omringades Tyresö slott av vackra trädgårdar. Den kända trädgårdsarkitekten Mattias Locker anlade på 1630-talet en tidsenlig barockträdgård med skarpa geometriska linjer. Vi vet inte direkt hur barockträdgården vid slottet såg ut, men vi vet att den bestod av två köksträdgårdar och dekorerats med vattenskulpturer och dammar. Rester av den medeltida trädgården i form av fruktträd finns kvar i området runt omkring Lilla Tyresö.

Även Carl Fredrik Scheffers engelska trädgård hade en köksträdgård, den låg här och vad som finns kvar är denna parterr. På parterren sattes ett solur upp av Scheffer med texten ”jag räknar de ljusa timmarna blott” och ”däremellen flyr oersättlig tid”.

00:00
00:00
Parterren och soluret