OOPS
Map
Tyresö slott
Locations
Info

Tyresö slott har ett naturskönt läge där det blickar ut över den långsmala Kalvfjärden med Brevikshalvön på ena sidan och stora skogsområden på den andra. En promenad i den lummiga engelska parken öppnar ständigt mot nya vyer och i omgivningarna finns en rad intressanta byggnader och minnesmärken. Detta var centrum i bygden ända fram till 1950-talet.

 

Ett av Stockholms största gods

Godset Tyresö bildades på medeltiden och var ett av Stockholmstraktens största gods. Det nuvarande slottet byggdes uppe på höjden under 1630-talet åt en av kungens närmaste män, riksdrots Gabriel Oxenstierna.  Oxenstierna övergav den gamla, omoderna sätesgården och byggde en praktfull anläggning på den plats där den ligger än idag.

Under 300 år har mäktiga slottsherrar och slottsfruar ägt godset, som formade hela bygden. Maria Sofia De la Gardie var en ovanlig entreprenör i den gryende industriepoken och riksrådet Carl Fredrik Scheffers förnyelseidéer präglade Tyresö under 1700-talet, då anlades den engelska parken och slottet moderniserades.

 

Markis Claes Lagergren och Nordiska museet

Den påvlige markisen Claes Lagergren har en egen, spännande historia. Han köpte Tyresö 1892 tillsammans med sin välbärgade amerikanska fru Caroline Russell. De kom att genomföra stora förändringar av både slott och omgivningar. Jordbruksbyggnader flyttades, nya arbetarbostäder uppfördes och slottet byggdes om för att återta sitt forna utseende från stormaktstiden.

Godset splittrades sedan 1930, då slottet och parken styckades av och donerades till Nordiska museet som förvaltar det enligt den siste godsherrens önskan. Slottet visas sedan 1932 som familjen Lagergrens hem, fullt möblerat, från tiden omkring 1900.

Kyrkan
Tyresö kyrka. Foto Elisabeth Boogh

När Tyresö slott stod klart 1633 ansökte Gabriel Oxenstierna hos biskopen i Strängnäs om att få bilda en egen församling genom att bryta ut gårdar från Österhaninge och Brännkyrka. Tidigare hade tyresöborna haft en lång väg att gå och deltog sällan i gudstjänsten. Oxenstierna skänkte mark till en kyrkogård och bekostade kyrkobygget, medan församlingsborna fick stå för arbetet.

Arbetet fick avbrytas flera gånger och kyrkan stod färdig först 1641. Godsherren hade då redan varit död i ett halvår och nu invigdes kyrkan med hans begravning; ett överdådigt skådespel där en procession med 2 000 personer tågade från Stockholm till Tyresö, förutom många ståndspersoner även den unga drottning Kristina, endast 14 år gammal. Kanoner och musköter avfyrades och sedan skulle alla gäster äta, dricka och övernatta i Tyresö torp och gårdar. Det beräknas att begravningen kostade mer än hela kyrkobygget!

På insidan av bogårdsmuren finns plaketter med namnen på de gårdar som ingick. Utanför muren finns ännu järnringarna kvar i muren för att binda hästarna.

00:00
00:00
Kyrkan