OOPS
Map
Tungelsta
Locations
Info

I Tungelsta har människan bott sedan stenåldern och har genom historien präglats av ett jordbrukslandskap. 1800-talets samhällsförändringar gav Tungelsta nya förutsättningar. Jordbruket utvecklades till att bli mer industriellt, fler människor bosatte sig i städer samtidigt som staten förespråkade att äta mer frukt och grönt. Efterfrågan av frukt och grönt, och invigningen av järnvägen 1901 blev startskottet för utvecklingen av de många handelsträdgårdar som var karaktäristiska för Tungelsta under en stor del av 1900-talet.

På den här turen får du lära dig mer om Tungelstas kulturhistoria. Du kommer att bland annat få träffa en handelsman och en arkitekt som på olika sätt satt sin prägel på det Tungelsta som vi ser idag.

Den här turen har sex stopp i lättillgänglig terräng som passar alla.

Stationshuset – en plats för resande och varor
Tungelsta gamla stationshus med sin typiska fjällpanel. Foto Albert Jankowski, Hnainge bildarkiv

Till Tungelsta kom Nynäsbanan 1901. När järnvägen drogs genom området bestod Tungelsta av uråldrig jordbruksbygd, detta skulle snart förändras i och med tågets ankomst. En station behövde också ett stationshus där resenärer kunde vänta på sitt tåg och varor och post stuvas om.

Tungelsta stationshus ritades av Ferdinand Boberg. Typiskt för byggnaden är dess fjällpanel. Inspiration till stationshuset tog Boberg från den samtida nationalromantiken och villaarkitekturen. Stationshuset måste ha framstått som modernt och främmande vid tiden för invigningen. Tungelsta stationshus är idag ett av få bevarade stationshus längs Nynäsbanan.

00:00
00:00
Stationshuset – en plats för resande och varor