OOPS
Map
Täby kyrkby
Locations
Info

Täby kyrkby är Täbys äldsta kommundel. Det var här man till en början planerade att lägga ”centrum” av Täby. Här byggdes bland annat Täbys första höghus på 8 våningar 1955. I Täby kyrkby fanns de första tomterna kring sekelskiftet. Tomterna var på 3 000 kvm vardera och såldes till ett pris om 2 öre per kvm. Roslagsbanans station vid Täby kyrkby hette till en början bara ”Täby” men fick byta namn när Täby Centrum växte fram på grund av förvirrade tågresenärer. 

Här i Täby kyrkby kan du bland annat besöka Täby kyrka där du kan en hitta runstenen som sitter inmurad i kyrkväggen? Du kan också gå en vandring längs forn– och naturstigen för att få en glimt av hur landskapet såg ut under brons och järnåldern.

Villastaden

Industrialismens genombrott i slutet av 1800-talet innebar att arbetstillfällen skapades inne i Stockholm. Många flyttade dit, efterfrågan på bostäder var enorm. Vid sekelskiftet bodde hälften av alla Stockholms arbetare med sina familjer i våningar med ett rum och kök. Längtan till en mer lantlig miljö och bättre utrymmen gjorde att många familjer sökte sig utåt i Stockholms omgivningar. Det blev därmed en marknad för tomtbolag och byggmästare.

Den som exploaterade marken runt stationsområdet var Olof Lemon, son till Adolf som grundade firman Adolf Lemons AB. Tomterna såldes i början på 1900-talet för 2 öre kvm, men steg raskt till 12-15 öre/kvm.

Efter 1:a världskrigets slut kostade tomterna upp till några kronor/kvm beroende på läge. Tomterna var stora, uppåt 3000 kvm. Täby kyrkby skulle inte vara en trädgårdsstad likt Djursholm eller Bromma utan mer som en skogskoloni. Närheten till naturen var ett säljargument. Många byggde sina hus själva men vanligt var också att en byggmästare svarade för uppförandet av husen.

00:00
00:00
Villastaden