OOPS
Map
Täby kyrkby
Locations
Info

Täby kyrkby är Täbys äldsta kommundel. Det var här man till en början planerade att lägga ”centrum” av Täby. Här byggdes bland annat Täbys första höghus på 8 våningar 1955. I Täby kyrkby fanns de första tomterna kring sekelskiftet. Tomterna var på 3 000 kvm vardera och såldes till ett pris om 2 öre per kvm. Roslagsbanans station vid Täby kyrkby hette till en början bara ”Täby” men fick byta namn när Täby Centrum växte fram på grund av förvirrade tågresenärer. 

Här i Täby kyrkby kan du bland annat besöka Täby kyrka där du kan en hitta runstenen som sitter inmurad i kyrkväggen? Du kan också gå en vandring längs forn– och naturstigen för att få en glimt av hur landskapet såg ut under brons och järnåldern.

Täby kyrka

Dagens kyrka är byggd på 1200-talet och hade troligen en föregångare av trä. Det kan tänkas att det var här som storbonden Jarlabanke hade sin gård under vikingatiden. Kyrkan är känd för sina takmålningar, utförda av Albertus Pictor på 1480-talet. Den mest kända av hans målningar är den där en riddare spelar schack med döden, en scen som bland annat Ingmar Bergman har med i sin film Det sjunde inseglet.

Av de målare som under medeltiden målat i Sveriges kyrkor är Albertus Pictor, eller Albert Målare som han också kallas, tveklöst den mest kände. Hans egentliga namn var Albrecht Ymmenhausen och mycket tyder på att han var av tyskt ursprung.

Albert Målares storhetstid var beroende av omvandlingen av kyrkorna där man bytte ut innertaken av trä och ersatte dem med murade valv. Han verkade i Sverige mellan 1465 och 1509, och under den perioden målade han i över 30 kyrkor, främst i Mälardalen.

Läs mer om vem Albert Målare i Stockholms läns museums sammanställning.

00:00
00:00
Täby kyrka