OOPS
Map
Täby kyrkby
Locations
Info

Täby kyrkby är Täbys äldsta kommundel. Det var här man till en början planerade att lägga ”centrum” av Täby. Här byggdes bland annat Täbys första höghus på 8 våningar 1955. I Täby kyrkby fanns de första tomterna kring sekelskiftet. Tomterna var på 3 000 kvm vardera och såldes till ett pris om 2 öre per kvm. Roslagsbanans station vid Täby kyrkby hette till en början bara ”Täby” men fick byta namn när Täby Centrum växte fram på grund av förvirrade tågresenärer. 

Här i Täby kyrkby kan du bland annat besöka Täby kyrka där du kan en hitta runstenen som sitter inmurad i kyrkväggen? Du kan också gå en vandring längs forn– och naturstigen för att få en glimt av hur landskapet såg ut under brons och järnåldern.

Täby gård

Till en början växte Täby kyrkby snabbt och hit kom Täbys första ”kommunalhus”, Täby gård. Där sammanträdde kyrkostämman och så småningom även kommunalstämman – senare kommunalfullmäktige. I Täby gård inrymdes även Täbys första sjukvårdsmottagning för att ta hand om barnförlamning och scharlakansfeber. Idag ingår Täby gård i Svenska kyrkan som församlingslokal.

00:00
00:00
Täby gård