OOPS
Map
Huddinge och Fullersta
Locations
Info

Landskapet kring Huddinge har varit bebott sedan 8000 år före Kristus, när dom första människorna kom till Södertörn för att jaga säl. Det finns få spår kvar av dessa första pionjärer som var på tillfälligt besök, men gravar och fornborgar från järnåldern visar att människor har bott här under flera tusen år.     

Utvecklingen av det moderna Huddinge tog sin fart under första halvan av 1900-talet efter att en tågstation byggdes intill Fullersta gård. Vi kommer i den här turen att följa Huddinges utveckling från medeltida säteri till modern förort. Se hur funktionalismen gjorde sitt intåg i Huddinge och upptäcka kvinnorna på Fullersta gård och Huddinges roll i kulturen på 70-talet.

https://youtu.be/HGxtUvo-F2o

Tomtbergaskolan
Flygfoto över Tomtebergaskolan, 1936. Foto Ahrenbergsflyg

Tomtbergaskolan är ett välbevarat exempel på hur en folkskola såg ut på 1920-30-talet. Skolan har fortfarande många ursprungliga detaljer, både invändigt och utvändigt. Det större huset byggdes 1923.

Skolan hette då Centralskolan och hade då åtta klassrum. Dessutom hade skolan en gymnastiksal, lokaler för läkarmottagning och tandklinik, slöjdsal, skolkök, lärarrum, och badlokaler, samt en bostadslägenhet med två rum ock kök. På den tiden var det vanligt att magistern eller lärarinnan även bodde skolan och gratis boende var en del av lönen.

Redan 1931 blev skolan för trång och den mindre byggnaden till höger byggdes. Då fick skolan ytterligare sex klassrum och ett bibliotek. Skolan bytte namn till Tomtbergaskolan på 1940-talet, efter namnet på prästgården som ligger närmare kyrkan. Namnet Tomtberga kan härledas till tingsplatsen "Tomtabergh" som omnämns redan 1433. 

På 1940-talet byggdes de två husen ihop och 1954 byggdes en separat matsalsbyggnad. 

 

 

00:00
00:00
Tomtbergaskolan