OOPS
Map
Trångsund
Locations
Info

Trångsund omnämns första gången 1636, då ett mindre torp som kallades trånge sundh och låg vid Drevviken. Under 1600-talet växte torpet och mot slutet var det en mindre herrgård, det som senare blev Trångsund gård.

Kring sekelskiftet 1900 fanns, förutom äldre gårdar och torp bara några enstaka hus i dagens Trångsund och utbyggnaden av Trångsund kom inte i gång förrän på 1920-talet. Mycket av bebyggelsen och Trångsunds centrum är från 1960- och 1970-talet.

I den här turen kommer vi att besöka några av platserna som visar på ur Trångsund har vuxit fram.

Striden om Fållan
Demonstrant kramar ett träd vid aktionen vid Fållan, från Dagens Nyheter. Huddinge kommunens arkiv

Den 30 januari 1973 stod slutstriden om Fållan. 150 poliser sattes då in för att rensa området. Med striden om almarna i Kungsträdgården i färskt minne hade varsamhet beordrats. För motståndet stod ca 300 miljökämpar, många tillhörande aktionsgruppen ”Rädda Fållan”. Fållan var då sedan en tid riksbekant på grund av de starka protester som framfördes mot det sexfiliga motorvägsbygge (Nynäsvägen) som planerades rakt genom området. Evert Taube var en av många som lade in sina protester mot vägbygget och för räddande av Fållans gård. Men protesterna hjälpte inte helt. Mark skövlades och vägen byggdes men gården bevarades. Sett i ett större perspektiv är Fållanstriden en del i den proteströrelse som riktade sig mot massbilismen i synnerhet och tidens regionplaner i allmänhet.

00:00
00:00
Striden om Fållan