OOPS
Map
Sturehov
Locations
Info

Välkomna till Sturehovs slott, en av Sverige mest välbevarade gustavianska miljöer. Kvar finns inte bara huvudbyggnaden utan även en stor del av gårdens ekonomibyggnader och arbetarbostäder. Turen tar dig runt på gården och visar de olika delarna. Vill du titta på Sturehovs slotts vackra interiörer ska du hålla utkik efter de guidade visningar som ges på slottet. På första stoppet i turen kan du använda AR (Augmented Reality) för att se  några bilder från slottets insidan. 

https://www.sturehov.se/

Sturehovs läge har sedan många hundra år varit attraktivt, då platsen ligger vid Mälaren i inloppet mot Stockholm. Sturehov är beläget i ett välbevarat herrgårdslandskap med en lång kontinuitet från förhistorisk tid. Hela miljön ingår i Bornsjön, ett riksintresse för kulturmiljövården och ett naturreservat sedan 1995. Två kilometer längre bort ligger Norsborgs vattenverk varifrån man tar dricksvatten och strax söder om Sturehov ligger Bornsjön, som fungerar som en vattenreserv om Mälarens vatten skulle förorenas.

Du kan läsa mer om Sturehov i den bebyggelsehistorisk inventering som Stadsmuseet gjorde 2017, där hittar du dessutom de flesta av bilderna som vi använt och mycket mer.

Slottets huvudbyggnad
Vy över Sturehov från Hästholmen, omkring sekelskiftet 1800. Martin Rudolf Heland

Denna vackra och välbevarade huvudbyggnad uppfördes runt 1780, troligen efter ritningar av Carl Fredrik Adelcrantz. Dåvarande ägaren Johan Liljencrantz hade varit finansminister åt Gustav III och köpte Sturehov 1778. Liljencrantz var en mycket förmögen man och anlitade landets skickligaste arkitekter och hantverkare när han byggde slottets huvudbyggnad. Byggnaden är i en så kallad gustaviansk stil, en konststil från slutet av 1700-talet och namngiven efter Gustav III.

Under medeltiden kallas platsen där Sturehov ligger för Averhulta, då en by med fyra gårdar. Vid mitten av 1500-talet vet vi att Svante Sture, en av Sveriges då mäktigaste personer, tar över ägandet av samtliga fyra gårdar. Det är från släkten Sture som Sturehov har fått sitt namn.

Vi vet inte när platsen byter namn, men första gången namnet Sturehov finns i skrift är på en karta från år 1686. Då beskrivs gården som ett säteri, en skattebefriad herrgård. Det innebär att redan då var Sturehov en betydande och påkostad gård. På 1600-talet hade inte huvudbyggnaden uppförts än. På bilden och kartan ser vi att det är en tom plats där huvudbyggnaden står idag. Det är först när Johan Liljencrantz tar över gården som planerna på en huvudbyggnad verkställs.

Fortfarande idag präglas Sturehov av det som Liljecrantz lät uppföra och är en av Sveriges bäst bevarade gårdsanläggningar från gustaviansk tid.

Tryck på bilden ovan för att aktivera AR och skanna sedan den vänstra ytterdörren till huvudbyggnaden för att se bilder inifrån slottet.

00:00
00:00
Slottets huvudbyggnad