OOPS
Map
Sturehov
Locations
Info

Välkomna till Sturehovs slott, en av Sverige mest välbevarade gustavianska miljöer. Kvar finns inte bara huvudbyggnaden utan även en stor del av gårdens ekonomibyggnader och arbetarbostäder. Turen tar dig runt på gården och visar de olika delarna. Vill du titta på Sturehovs slotts vackra interiörer ska du hålla utkik efter de guidade visningar som ges på slottet. På första stoppet i turen kan du använda AR (Augmented Reality) för att se  några bilder från slottets insidan. 

https://www.sturehov.se/

Sturehovs läge har sedan många hundra år varit attraktivt, då platsen ligger vid Mälaren i inloppet mot Stockholm. Sturehov är beläget i ett välbevarat herrgårdslandskap med en lång kontinuitet från förhistorisk tid. Hela miljön ingår i Bornsjön, ett riksintresse för kulturmiljövården och ett naturreservat sedan 1995. Två kilometer längre bort ligger Norsborgs vattenverk varifrån man tar dricksvatten och strax söder om Sturehov ligger Bornsjön, som fungerar som en vattenreserv om Mälarens vatten skulle förorenas.

Du kan läsa mer om Sturehov i den bebyggelsehistorisk inventering som Stadsmuseet gjorde 2017, där hittar du dessutom de flesta av bilderna som vi använt och mycket mer.

Flyglarna
Södra flygeln. Foto Jenny Bergensten

Vi vet utifrån bilder och kartor, att på slutet av 1600-talet låg här två flygelbyggnader. På 1600-talet hade flyglarna valmat tak (takfall på alla fyra sidor), höga grundsocklar och husen var rödmålade. Det visar på att gården var påkostad, för det var då exklusivt att måla sitt hus med röd färg.

Husen står kvar än idag, men miljön förändrades mycket när Johan Liljencranz tog över gården i slutet av 1700-talet. Flyglarna byggdes om under senare delen av 1700-talet och de får ett mer gustavianskt utseende med brutna tak. Fasaderna målas om i en ljus färg.

Inne i caféet i den södra flygeln kan du se unika takmålningar från 1600-talet, dessa kom fram när flyglarna renoverades på 1950-talet.

Länk: http://sturehofsslottscafe.se/

00:00
00:00
Flyglarna