OOPS
Map
Sturehov
Locations
Info

Välkomna till Sturehovs slott, en av Sverige mest välbevarade gustavianska miljöer. Kvar finns inte bara huvudbyggnaden utan även en stor del av gårdens ekonomibyggnader och arbetarbostäder. Turen tar dig runt på gården och visar de olika delarna. Vill du titta på Sturehovs slotts vackra interiörer ska du hålla utkik efter de guidade visningar som ges på slottet. På första stoppet i turen kan du använda AR (Augmented Reality) för att se  några bilder från slottets insidan. 

https://www.sturehov.se/

Sturehovs läge har sedan många hundra år varit attraktivt, då platsen ligger vid Mälaren i inloppet mot Stockholm. Sturehov är beläget i ett välbevarat herrgårdslandskap med en lång kontinuitet från förhistorisk tid. Hela miljön ingår i Bornsjön, ett riksintresse för kulturmiljövården och ett naturreservat sedan 1995. Två kilometer längre bort ligger Norsborgs vattenverk varifrån man tar dricksvatten och strax söder om Sturehov ligger Bornsjön, som fungerar som en vattenreserv om Mälarens vatten skulle förorenas.

Du kan läsa mer om Sturehov i den bebyggelsehistorisk inventering som Stadsmuseet gjorde 2017, där hittar du dessutom de flesta av bilderna som vi använt och mycket mer.

Åkermarken, slutet av parken
Villan Sillvik. Foto Johan Stigholt

Nu har du kommit till slutet av lustträdgården som avslutas i en spets, vilket gör att trädgården ser ut att vara ännu längre än den i själva verket är.

Här tar åkermarken vid. När Liljencrantz tar över gården utökar han den. Man odlar upp mark som tidigare varit äng. Under 1700-1800-talet börjar växelbruk bli vanligt i Sverige. Det betyder att man skiftade grödorna på ett fält för att inte utarma jorden och undvika skadedjur på grödorna. Det gjorde att man fick ut mer skörd. Här på Sturehov fördubblades produktionen på åkarna och ängarna efter det att Liljencrantz tagit över.

Längre bort anar du mellan träden Sillvik. Huset är byggt på 1880-talet i en så kallad schweizerstil. Den präglas av snickarglädje, torn och många utsmyckningar. I dag håller föreningen Sillviksvänner till i huset. De anordnar utställningar och andra aktiviteter, se mer i länken nedan.

Länk: https://sillviksvanner.se/

00:00
00:00
Åkermarken, slutet av parken