OOPS
Map
Sturehov
Locations
Info

Välkomna till Sturehovs slott, en av Sverige mest välbevarade gustavianska miljöer. Kvar finns inte bara huvudbyggnaden utan även en stor del av gårdens ekonomibyggnader och arbetarbostäder. Turen tar dig runt på gården och visar de olika delarna. Vill du titta på Sturehovs slotts vackra interiörer ska du hålla utkik efter de guidade visningar som ges på slottet. På första stoppet i turen kan du använda AR (Augmented Reality) för att se  några bilder från slottets insidan. 

https://www.sturehov.se/

Sturehovs läge har sedan många hundra år varit attraktivt, då platsen ligger vid Mälaren i inloppet mot Stockholm. Sturehov är beläget i ett välbevarat herrgårdslandskap med en lång kontinuitet från förhistorisk tid. Hela miljön ingår i Bornsjön, ett riksintresse för kulturmiljövården och ett naturreservat sedan 1995. Två kilometer längre bort ligger Norsborgs vattenverk varifrån man tar dricksvatten och strax söder om Sturehov ligger Bornsjön, som fungerar som en vattenreserv om Mälarens vatten skulle förorenas.

Du kan läsa mer om Sturehov i den bebyggelsehistorisk inventering som Stadsmuseet gjorde 2017, där hittar du dessutom de flesta av bilderna som vi använt och mycket mer.

Sjövillan
Inspektorsbostaden låg på våningen 1 trappa i den byggnad som i dag benämns Sjövillan. Foto Erik Fant, 1951

Detta hus uppfördes runt 1800 och då bodde gårdens inspektor på husets övervåning. Det var han som ansvarade och förvaltade gården åt gårdens ägare. Troligtvis hade inspektorn sitt kontor på bottenvåning. På baksidan byggdes vid ett senare tillfälle en träbro från engelska parken till en dörr på övre våningen. 

Under senare delen av 1800-talet bodde här flera arbetarfamiljer. I flera rum fanns det kammarspisar, eldstäder som man också kunde använda som spis. Förhållandena var inte lätta för arbetarna på de stora gårdarna. Ofta var man statare, vilket innebar att man bodde på gården man arbetade för och fick stor del av sin lön i varor och mat. Som mest bodde åtta familjer här samtidigt.

Idag kallas huset för Sjövillan och inrymmer en keramikverkstad och privatbostad.

00:00
00:00
Sjövillan