OOPS
Map
Sturehov
Locations
Info

Välkomna till Sturehovs slott, en av Sverige mest välbevarade gustavianska miljöer. Kvar finns inte bara huvudbyggnaden utan även en stor del av gårdens ekonomibyggnader och arbetarbostäder. Turen tar dig runt på gården och visar de olika delarna. Vill du titta på Sturehovs slotts vackra interiörer ska du hålla utkik efter de guidade visningar som ges på slottet. På första stoppet i turen kan du använda AR (Augmented Reality) för att se  några bilder från slottets insidan. 

https://www.sturehov.se/

Sturehovs läge har sedan många hundra år varit attraktivt, då platsen ligger vid Mälaren i inloppet mot Stockholm. Sturehov är beläget i ett välbevarat herrgårdslandskap med en lång kontinuitet från förhistorisk tid. Hela miljön ingår i Bornsjön, ett riksintresse för kulturmiljövården och ett naturreservat sedan 1995. Två kilometer längre bort ligger Norsborgs vattenverk varifrån man tar dricksvatten och strax söder om Sturehov ligger Bornsjön, som fungerar som en vattenreserv om Mälarens vatten skulle förorenas.

Du kan läsa mer om Sturehov i den bebyggelsehistorisk inventering som Stadsmuseet gjorde 2017, där hittar du dessutom de flesta av bilderna som vi använt och mycket mer.

Sädesmagasinet
Magasinet är en så kallad stolpbod, med den viktiga funktionen att förvara säd. Stadsmuseet

Detta är den äldst bevarade ekonomibyggnaden på gården och fanns redan på plats när Liljencrantz tog över gården 1788. Magasinet är byggt på stenplintar och är en så kallad stolpbod. Här förvarades den viktiga säden som användes till gårdens bröd och gröt, men också till framställningen av brännvin.

Under 1700-talet fanns det brännerier på många gårdar, men staten ville begränsa hembränningen.

Johan Liljencrantz var en av förespråkarna för ett införa ett statligt monopol för tillverkning av brännvin. Monopolet infördes men blev ett fiasko, lagen upphävdes och det blev åter tillåtet att bränna brännvin på sin egen gård. Efter detta kallades Johan Liljencrantz för ”Brännvins- Johan” av bönderna.

00:00
00:00
Sädesmagasinet