OOPS
Map
Sturehov
Locations
Info

Välkomna till Sturehovs slott, en av Sverige mest välbevarade gustavianska miljöer. Kvar finns inte bara huvudbyggnaden utan även en stor del av gårdens ekonomibyggnader och arbetarbostäder. Turen tar dig runt på gården och visar de olika delarna. Vill du titta på Sturehovs slotts vackra interiörer ska du hålla utkik efter de guidade visningar som ges på slottet. På första stoppet i turen kan du använda AR (Augmented Reality) för att se  några bilder från slottets insidan. 

https://www.sturehov.se/

Sturehovs läge har sedan många hundra år varit attraktivt, då platsen ligger vid Mälaren i inloppet mot Stockholm. Sturehov är beläget i ett välbevarat herrgårdslandskap med en lång kontinuitet från förhistorisk tid. Hela miljön ingår i Bornsjön, ett riksintresse för kulturmiljövården och ett naturreservat sedan 1995. Två kilometer längre bort ligger Norsborgs vattenverk varifrån man tar dricksvatten och strax söder om Sturehov ligger Bornsjön, som fungerar som en vattenreserv om Mälarens vatten skulle förorenas.

Du kan läsa mer om Sturehov i den bebyggelsehistorisk inventering som Stadsmuseet gjorde 2017, där hittar du dessutom de flesta av bilderna som vi använt och mycket mer.

Orangeriet
Detalj ur Martin Rudolf Helands Vy över Sturehov från Öster, omkring 1800. Organgeriet syns till vänster i målningen

Orangeriet, som tyvärr idag inte finns kvar, var verkligen något av ett skrytbygge på en 1700-talsgård. Orangerier började anläggas på europeiska slott och herrgårdar på 1500-talet, men det var först på 1700-talet som de var vanligt förekommande på svenska slott.

Här odlades främst exotiska frukter och träd som inte tålde det kalla klimatet, till exempel fikon, prydnadsväxter och apelsiner. 

På bilden från 1792 ser du en tvärställd byggnad bredvid stallet med ljusinsläpp från söder. Här odlades exotiska växter som behövde mycket skötsel och näring. Då var närheten till både trädgårdsmästaren och gödsel från hästarna värdefullt. På ett flygfoto i Stockholms läns museums samlingar finns byggnader och ett par växthus kvar på platsen 1955. Troligtvis är detta en annan byggnad än den som syns på Martin Rudolf Helands målning, men kanske hade den en likande funktion.

00:00
00:00
Orangeriet