OOPS
Map requires javascript enabled
Botkyrka
Locations
Info

Sverigefinnarnas Botkyrka

Botkyrka har en lång och rik sverigefinsk historia. På 1600-talet kunde finskspråkiga komma hit och klaga inför kungen och på 1700-talet höll kyrkoherden Gabriel Juslenius gudstjänster på finska. I modern tid har såväl krigsbarn som en stor arbetskraftsinvandring från Finland präglat kommunen. Idag är Sverigefinska skolan en viktig plats och utgångspunkt för nutida och kommande generationers sverigefinnar.

I den här turen besöker vi 13 platser som har haft betydelse för den sverigefinska historien i Botkyrka.

Alby/Eriksbergs industriområde
Eriksbergs industriområde. Foto Holger Ellgaard, CC BY-SA 4.0

Många sverigefinnar har jobbat på de små industri- och verkstadsföretagen i Alby. Mikko Anttila var svetsare på firman Hedquist i fem år från mitten av 1970-talet. Företaget tillverkade mindre oljetankar till villauppvärmning och liknande.

"Det fanns ett tiotal mindre företag på området. Ett plastföretag som tillverkade blomkrukor hade enbart finnar anställda, förutom ägarna. På Hedquist var vi ett tjugotal, varav fem från Finland", säger Mikko Anttila.

Själv kom han direkt från teknikstudier i Tammerfors för att sommarjobba i Sverige, men blev kvar. "Sedan dess har jag varit svetsare på många arbetsplatser i Stockholm och även utstationerad i Norge och Danmark.”

På fritiden var det ofta finsk dans på närliggande restaurang Jaktslottet. Alby industriområde är idag känt som Eriksbergs industriområde.

00:00
00:00
Alby/Eriksbergs industriområde
Guides