OOPS
Map requires javascript enabled
Botkyrka
Locations
Info

Sverigefinnarnas Botkyrka

Botkyrka har en lång och rik sverigefinsk historia. På 1600-talet kunde finskspråkiga komma hit och klaga inför kungen och på 1700-talet höll kyrkoherden Gabriel Juslenius gudstjänster på finska. I modern tid har såväl krigsbarn som en stor arbetskraftsinvandring från Finland präglat kommunen. Idag är Sverigefinska skolan en viktig plats och utgångspunkt för nutida och kommande generationers sverigefinnar.

I den här turen besöker vi 13 platser som har haft betydelse för den sverigefinska historien i Botkyrka.

Hamringe, arbetarbostäder
Ungkarlshotell och baracker för anställda vid Separator. Foto Alfa Laval

Det här var en tid när arbetsgivaren ofta tog hand om bostadsförsörjningen. Många bodde i ungkarlshotell och baracker. Vad som idag är ett hunddagis har en gång Separators nyanlända arbetare bott i. Rummen är mycket små.

Det fanns även finare arbetarbostäder: ett radhusområde samt olika villor. Författaren Ernst Brunner (f. 1950) växte upp i radhusen och tecknar sina barndomsminnen i flera böcker.

Ungkarlsbarackerna är borta och Tullinge ungkarlshotell revs 1983. De röda villorna är också rivna. De vita och svarta finns kvar, men de svarta är rödmålade. Separators gamla gjuteri rymmer idag mindre industrier inom Hamringe Företagscenter.

00:00
00:00
Hamringe, arbetarbostäder
Guides