OOPS
Map
Botkyrka
Locations
Info

Sverigefinnarnas Botkyrka

Botkyrka har en lång och rik sverigefinsk historia. På 1600-talet kunde finskspråkiga komma hit och klaga inför kungen och på 1700-talet höll kyrkoherden Gabriel Juslenius gudstjänster på finska. I modern tid har såväl krigsbarn som en stor arbetskraftsinvandring från Finland präglat kommunen. Idag är Sverigefinska skolan en viktig plats och utgångspunkt för nutida och kommande generationers sverigefinnar.

I den här turen besöker vi 13 platser som har haft betydelse för den sverigefinska historien i Botkyrka.

Rödstu hage
Rödstu Hage

Rödstu hage har varit en av de viktigaste mötesplatserna för Tullinge-Tumba finska förening. Raimo Mononen från friidrottssektionen var länge verksam som tränare och arrangör. Talanger som längdhopparen Michel Tornéus, spjutkastaren Raimo Pihl och tiokamparen Lasse Ohtamaa har fostrats här och på andra idrottsplatser i kommunen.

Anläggningen invigdes 1941 och ligger inklämd mellan Västra stambanans banvall och Segersjövägen. Arenan var förfallen en tid men är nu upprustad. Idag finns 360-metersbanor, banor för längd-, stav- och höjdhopp, kulstötningsbana och kastbur för diskus och slägga.

Fotbollsplanen som fanns förr var hemmaplan för finska föreningens lag Tullinge/Tumba FF.

Här och i Åbo har det hållits årlig finnkamp i friidrott för barn från Botkyrka som mötte finska Turun Weikot. Rödstu hage eller ”Röstan” i folkmun är hemmaarena för IFK Tumba Friidrott.

00:00
00:00
Rödstu hage