OOPS
Map
Botkyrka
Locations
Info

Sverigefinnarnas Botkyrka

Botkyrka har en lång och rik sverigefinsk historia. På 1600-talet kunde finskspråkiga komma hit och klaga inför kungen och på 1700-talet höll kyrkoherden Gabriel Juslenius gudstjänster på finska. I modern tid har såväl krigsbarn som en stor arbetskraftsinvandring från Finland präglat kommunen. Idag är Sverigefinska skolan en viktig plats och utgångspunkt för nutida och kommande generationers sverigefinnar.

I den här turen besöker vi 13 platser som har haft betydelse för den sverigefinska historien i Botkyrka.

Tumba bruk, arbetsplatsen
Anna Moisio bodde i personalbostäderna. Foto Botkyrka kommunarkiv

”Vi var runt 20 finnar som arbetade där på min tid”, berättar Anna Moisio som jobbade på Tumba bruk i nära 30 år. Anna Moisio är född 1933 utanför Vasa, kom till Sverige 1962 och började på bruket 1964. Hon bodde med sin familj i arbetarbostäderna intill, liksom fyra-fem andra finska familjer. En arbetsuppgift var att riva och sortera råvaran, lump.

”Den första lönen var för två dagars arbete. Jag köpte ett våffeljärn för pengarna och det järnet använder jag fortfarande”, berättar Anna.

1970 kom sedeltryckeriet och Anna var med och tillverkade svenska kronor för Riksbanken.

Hon tyckte om jobbet och det gav tillräckligt för att försörja familjen. Men det var också slitsamt. ”Jag har gjort flera rygg- och ledoperationer. Det har jag bruket att tacka för”, säger Anna Moisio.

Även Annas son började senare på bruket som maskinist. Idag är hon ordförande för Finska PRO i Botkyrka och har flyttat från arbetarbostäderna till en villa.

00:00
00:00
Tumba bruk, arbetsplatsen