OOPS
Map requires javascript enabled
Botkyrka
Locations
Info

Sverigefinnarnas Botkyrka

Botkyrka har en lång och rik sverigefinsk historia. På 1600-talet kunde finskspråkiga komma hit och klaga inför kungen och på 1700-talet höll kyrkoherden Gabriel Juslenius gudstjänster på finska. I modern tid har såväl krigsbarn som en stor arbetskraftsinvandring från Finland präglat kommunen. Idag är Sverigefinska skolan en viktig plats och utgångspunkt för nutida och kommande generationers sverigefinnar.

I den här turen besöker vi 13 platser som har haft betydelse för den sverigefinska historien i Botkyrka.

ABF Hallunda

Taina Virta är född 1943 i Kangasala nära Tammerfors. Hon kom till Sverige 1965 och började jobba som restaurangbiträde på Grand Hotel, för att senare bli arbetsförmedlare och lokalpolitiker för Socialdemokraterna i Botkyrka. Under några år i början av 1980-talet höll hon regelbundna studiecirklar för sverigefinnar i ABF:s lokaler i Hallunda.

"Hundratals människor gick våra kurser där, varje söndag under flera år. Vi lärde ut allt från svenska och matematik till yoga. Men dans var nog det som drog mest folk", berättar Taina Virta.

Satsningen kallades Teema Suomi, Tema Finland och genomfördes utanför finska föreningen, men med stöd av ABF och Alfa Laval.

ABF:s gamla lokaler i Hallunda är numera rivna.

(Hör Taina Virta berätta mer om satsningen Teema Suomi.)

00:00
00:00
ABF Hallunda
Guides