OOPS
Map requires javascript enabled
Botkyrka
Locations
Info

Sverigefinnarnas Botkyrka

Botkyrka har en lång och rik sverigefinsk historia. På 1600-talet kunde finskspråkiga komma hit och klaga inför kungen och på 1700-talet höll kyrkoherden Gabriel Juslenius gudstjänster på finska. I modern tid har såväl krigsbarn som en stor arbetskraftsinvandring från Finland präglat kommunen. Idag är Sverigefinska skolan en viktig plats och utgångspunkt för nutida och kommande generationers sverigefinnar.

I den här turen besöker vi 13 platser som har haft betydelse för den sverigefinska historien i Botkyrka.

Tumba Folkets hus i Segersjö
Tumba folkets hus. Foto: Kristian Borg

Huset från 1928 rymmer hela 250 personer i Viktoriasalen på övervåningen. Här har det varit klackarna i taket många gånger. Musikern Vilho Kemppainen arrangerade länge finsk dans på lördagar, något som fyllde en viktig social funktion.

”I början var det en av de få sociala tillställningar som fanns. När vi kom sökte vi oss inte till svenskar, utan ville vara med andra finnar. Man träffade vänner och många fick en livskamrat genom dansen”, säger Vilho Kemppainen.

Danserna började hållas redan i Tumba Tullinge-föreningens ungdom på 1960-talet. ”Men senast vi var i Segersjö var nog på en julfest runt 2005”, berättar Vilho som kom till Sverige 1970 och började spela gitarr och bas i olika sverigefinska orkestrar.

Idag är han pensionär och bor i ett hus i Grödinge med sin fru Raija. Han gör fortfarande låtar och spelar in hemma.

00:00
00:00
Tumba Folkets hus i Segersjö
Guides