OOPS
Map
Vallentuna
Locations
Info

Centrala Vallentuna var länge en bondebygd präglad av gårdar och jordbruk. När Roslagsbanan öppnar för trafik 1885 går startskottet för det nya stationssamhällets framväxt. Nu sker en mycket snabb utveckling i socknen. Två tegelbruk startas upp nära stationen och flera handelsträdgårdar anläggs. Järnvägen är i första hand tänkt för godstransporter men snart inser man att persontrafiken också är en viktig näring.

Invånarantalet ökar och med det även behovet av bostäder. Ett femtiotal mindre och ganska enkla enbostadshus med tillhörande trädgårdar anläggs på Prästgårdsgärdet nedanför kyrkan i början av 1950-talet. Vid denna tid byggs också Vallentunas första flerfamiljsbostäder i form av trevåningshus på Centralvägen och ett nytt kommunalhus tar plats mitt emot stationen. Under några årtionden utvecklas centrala Vallentuna från ren bondebygd till ett stationssamhälle med förindustriell produktion via en mindre trädgårdsstad till ett pendlarsamhälle och förort i Stockholmsregionen.

Två tegelbruk vid Roslagsbanan
Vallentuna tegelbruk före rivningen, 1969. Foto Christer Gustafsson, Vallentuna bildarkiv

Nya bostadsområden och vägar med namn som Tegelbruksgatan, Brännugnsstigen, Takpannevägen, Tegelvägen och Murstensvägen påminner oss om tegelbrukens historia. Här i centrala Vallentuna grundades två tegelbruk på 1920-talet där man tillverkade taktegel, murtegel och tegelrör av lera från närliggande marker. Via ett stickspår, som passerade båda bruken ner till stationen, kunde tegel lastas och transporteras vidare med Roslagsbanan. Under åren eldhärjades tegelbruken vid flera tillfällen. En gnista från ugnen kunde lätt antända torrt trävirke och det var inte alls ovanligt med bränder i tegelbruk.

Med tiden fick bruken svårt att klara konkurrensen från utländska tegeltillverkare och verksamheten avvecklades i slutet av 1960-talet. Marken var intressant för bostadsbebyggelse och såldes till högstbjudande. Rivningsmaterialet från Vallentuna tegelbruk kom oväntat till glädje i motionsspåret som anlades vid idrottsplatsen. De två villorna för tegelbrukens ägare ligger kvar på adressen Åby gata. De ägs och förvaltas av kommunen.

00:00
00:00
Två tegelbruk vid Roslagsbanan