OOPS
Map
Vallentuna
Locations
Info

Centrala Vallentuna var länge en bondebygd präglad av gårdar och jordbruk. När Roslagsbanan öppnar för trafik 1885 går startskottet för det nya stationssamhällets framväxt. Nu sker en mycket snabb utveckling i socknen. Två tegelbruk startas upp nära stationen och flera handelsträdgårdar anläggs. Järnvägen är i första hand tänkt för godstransporter men snart inser man att persontrafiken också är en viktig näring.

Invånarantalet ökar och med det även behovet av bostäder. Ett femtiotal mindre och ganska enkla enbostadshus med tillhörande trädgårdar anläggs på Prästgårdsgärdet nedanför kyrkan i början av 1950-talet. Vid denna tid byggs också Vallentunas första flerfamiljsbostäder i form av trevåningshus på Centralvägen och ett nytt kommunalhus tar plats mitt emot stationen. Under några årtionden utvecklas centrala Vallentuna från ren bondebygd till ett stationssamhälle med förindustriell produktion via en mindre trädgårdsstad till ett pendlarsamhälle och förort i Stockholmsregionen.

Prästgården
Vallentuna kyrka, prästgården på höger sida om kyrkan, 1936. Ahrenbergsflyg, Stockholms läns museum

Vallentuna prästgård ligger på höjden ovanför Vallentuna sjön, bredvid kyrkan och väl synlig från Roslagsbanan. Idag används prästgården som förskola sedan år 2003. Byggnaden vi ser idag är en faluröd och präglad av en renovering år 1929 med frontespis och utsmyckade fönsterkupor. Men faktum är att byggnaden uppfördes redan år 1796 efter grunden av en prästgård som hade brunnit ned.

Prästgården är en av flera gårdar som tidigare låg i centrala Vallentuna och den enda som än idag är synlig. Gården är känd sedan medeltiden, men troligtvis har den sitt ursprung ur en stormannagård från järnåldern. 

00:00
00:00
Prästgården