OOPS
Map
Vallentuna
Locations
Info

Centrala Vallentuna var länge en bondebygd präglad av gårdar och jordbruk. När Roslagsbanan öppnar för trafik 1885 går startskottet för det nya stationssamhällets framväxt. Nu sker en mycket snabb utveckling i socknen. Två tegelbruk startas upp nära stationen och flera handelsträdgårdar anläggs. Järnvägen är i första hand tänkt för godstransporter men snart inser man att persontrafiken också är en viktig näring.

Invånarantalet ökar och med det även behovet av bostäder. Ett femtiotal mindre och ganska enkla enbostadshus med tillhörande trädgårdar anläggs på Prästgårdsgärdet nedanför kyrkan i början av 1950-talet. Vid denna tid byggs också Vallentunas första flerfamiljsbostäder i form av trevåningshus på Centralvägen och ett nytt kommunalhus tar plats mitt emot stationen. Under några årtionden utvecklas centrala Vallentuna från ren bondebygd till ett stationssamhälle med förindustriell produktion via en mindre trädgårdsstad till ett pendlarsamhälle och förort i Stockholmsregionen.

Runinskrifter
Runexperten Sven Jansson vid Jarlabankes sten, Foto Alf Nordström

Vid Vallentuna kyrka kan vi hitta ett stort antal runstenar och inskrifter. De flesta har inte stått här från början utan stenarna har flyttats hit för att användas som byggmaterial när kyrkan byggdes eller flyttats hit senare för kyrkan var en central plats och lämpligt att visa upp runstenar som hittats runtom om i socken. Ett par inskrifter är medeltida och ristades på olika stenar när eller efter att kyrkan byggdes.

En av de mest kända inskrifterna är den stora runstenen på kyrkans södra sida som rests av Jarlabanke till minne av sig själv. Jarlabanke var en central person i Vallentuna och Täby under vikingatiden och har rest flera stenar till minnet av sig själv, där syftet har varit att vissa hur mäktig han var.

Läs mer om runinskrifterna på webbsidan Runriket.  

00:00
00:00
Runinskrifter