OOPS
Map
Årsta slott
Locations
Info

Välkommen till Årsta - slottet med många historier! Gå på upptäcktsfärd i omgivningarna och upptäck spåren efter vikingar, medeltida korsriddare, 1600-talets adelsdamer och sjöhjältar, den världsberömda författarinnan Fredrika Bremer och äventyraren och telefonmiljonären Gustaf Cedergren.

Börja gärna din tur vid runstenen vid parkeringen. Runstenen är ungefär tusen år gammal, från slutet av vikingatiden. Under medeltiden blev Årsta ett stort gods, som ägdes av korsriddarorden Tyska Orden fram till 1467. Vid Gamla Årsta får du veta mer om dem! Observera att Gamla Årsta är stängt för besökare under juni månad på grund av betande hästar.

Det nuvarande slottet uppfördes på 1660-talet av Barbro Åkesdotter Natt och Dag. På utsidan ser Årsta slott än idag ut som när det byggdes för 360 år sedan.

Interiört är slottsbyggnaden präglad av en omfattande renovering på 1910-talet, då Gustaf Cedergren skapade ett luxuöst hem på slottet. Under hans tid byggdes flygelbyggnaderna och den stora ekonomibyggnaden på andra sidan Årsta havsbadsvägen.

1805 köptes Årsta av Carl Fredrik Bremer, den världsberömda författarinnan Fredrika Bremers far. Fredrika återvände till Årsta under hela sitt liv. Hon är den svenska kvinnorörelsens föregångare och förebild. Fredrika Bremer avled på Årsta nyårsafton 1865. I Engelska parken får du veta mer om Bremer!

Engelska parken
Fredrika Bremers egenhändiga akvarellmålning av Årsta, 1830-tal. Foto: Uppsala universitetsbibliotek.

1805 köptes Årsta av Carl Fredrik Bremer, den världsberömda författarinnan Fredrika Bremers far. Fredrika återvände till Årsta under hela sitt liv. Hon är den svenska kvinnorörelsens föregångare och förebild, och bidrog genom sin roman Hertha till att svenska kvinnor fick möjlighet att bli myndiga.

I romanerna fick Årsta stå som förebild för det fiktiva slottet ”Thorsborg” eller ”Blåsborg”. Fredrika Bremer var inte förtjust i den strama 1600-talsstilen och den platta blåsiga barockparken framför slottet. Hon lät anlägga den här mjuka böljande parken i engelsk stil på 1840-talet. Här planterades gullvivor, blåsippor, liljekonvaljer, styvmorsviol, gullpudra, syrén och lärkträd.

Så här skrev Fredrika till skalden Esaias Tegnér den 17 april 1842:

”Jag roar mig nu att låta plantera träd och anlägga en liten engelsk park eller promenad, på södra sidan nedanför byggningen, vilken är mycket kal. (…) Jag planterar – så som jag gör allting – på måfå, utan bestämd regel och uträkning, blott efter tycke, efter denna aning , som du talar om , så sant och vackert, och som väl ofta leder till det rätta och sköna, men som ibland icke hindrar betydliga fel och förirringar.”

Fredrika Bremer avled på Årsta nyårsafton 1865. Hennes rum på slottet ingår i Årsta slottsmuseum.

00:00
00:00
Engelska parken