OOPS
Map
Kårsta
Locations
Info

Centralorten Kårsta är ett litet lantligt stationssamhälle som är slutstation för Kårsta-linjen av Roslagsbanan. Kyrkbyn Kårstaby, ca 1 km från Kårsta samhälle, är en välbevarad kulturmiljö som har bevarat sin gamla bystruktur sedan innan laga skifte. Det är en av de få oskiftade byar som finns kvar i Mälardalen.

Roslagsbanans stambana gick tidigare hela vägen till Rimbo för att sedan förgrenas mot Uppsala och Norrtälje. Rimbosträckningen lades ner i början av 80-talet men den gamla banvallen ligger fortfarande kvar och är nu ett fint promenadstråk längs sjön Sparren ett par kilometer norr om Kårsta station.

I den här turen besöker vi 11 platser som berättar om Kårstas historia. 

Kårsta kyrka
Kårsta kyrka. Foto Daniel Sahlén, Stockholms läns museum

Kårsta kyrka föregicks av en träkyrka som revs under högmedeltiden. I den nuvarande kyrkan är sakristian den äldsta delen, sannolikt byggd till en äldre träkyrka någon gång under 1200-talet. Den nya kyrkan invigdes sannolikt i slutet av 1400-talet då valv och långhus är uppförda under sent 1400-tal. Kårsta sockenkyrka är en så kallad gårdskyrka. Kyrkans fönster var små och högt placerade. På 1700-talet och 1800-talet förstorades de och nya togs upp. Kårsta kyrka är till planen en salkyrka med ett stort brett kyrkorum.

Invändigt i kyrkan finns det spår från senmedeltid och 1600- och 1700-tal. Det fint snidade altarskåpet är från sent 1400-tal och tillverkat i Stockholm. I det visar en korsfästelsen i mitten och på vardera sida helgonen St Erik och St Olof.  

00:00
00:00
Kårsta kyrka