OOPS
Map
Barkarby
Locations
Info

Turen börjar och slutar vid Barkarby station. De olika stoppen innehåller allt från en 1600-talskrog till välbevarade egnahem, Järfällas enda medeltida kyrka och en riktig pyramid!

År invigde kung Oscar II järnvägslinjen mellan Stockholm-Köping. I Barkarby fanns en hållplats, men först 1882 kom Barkarby med i tidtabellen.
Redan från början fanns en liten stationsbyggnad på plats. Det nuvarande stationshuset, som är nummer fem i ordningen, invigdes 2016. Fyra år tidigare startade Trafikverket utbyggnaden av Mälarbanan, från två till fyra spår, mellan Kallhäll och Tomteboda. Då flyttades också stationen 250 meter norrut och fick ett nytt läge invid Barkarbybron.

Rodergränd 8 – ”Röda stugan”
Rodargränd 8 i Barkarby. Foto Järfälla kommun

Den röda stugan på Rodargränd 8 är byggd i en nationalromantisk stil och mycket välbevarad. Huset byggdes 1932, på en tomt som styckats från Barsbro gård.

Huset är byggt i en nationalromantisk stil och mycket välbevarat sedan byggnadstiden. Det kom i en byggsats till järnvägsstationen i Barkarby. Husmodellen hette Svanholmen och tillverkades av Landsbro trävarubolag för Borohus. I huset bosatte sig familjen Gustafsson: Lars, Anna och Lars j:r. Lars s:r var aktiv politiker (s) i Järfälla och i landstinget. Anna arbetade som lärare i Barkarbyskolan. Lars j:r blev riksdagsman (s) och kommunalpolitiker, men också hembygdsforskare. 1957 kom den första Järfällaboken som han skrev helt själv, 1986 kom del två, där han var redaktör samt skrev flera kapitel.

I ett rum på bottenvåningen inrymdes 1932 – 1949 Järfällas första fattigvårdskontor. Lars s:r var ordförande i fattigvårdsstyrelsen. Förutom kök fanns ytterligare två rum i bottenvåningen. Först när Lars j:r blev tonåring fick han ett eget  rum på vinden.

Trädgården var från början 1291 kvm stor. Här fanns 26 fruktträd och 14 bärbuskar, dessutom kål- och potatisland. Att odla egen mat var en nödvändighet, eftersom familjen hade ont om pengar.

När huset var nytt var adressen var Bofinken 9, Barkarby, då kvartersnamn användes för adressering. Sen blev det Ängsvägen 4 och därefter Rodervägen 4. Idag är adressen Rodergränd 8. Namnet Röda stugan kom till på 1980-talet.

00:00
00:00
Rodergränd 8 – ”Röda stugan”