OOPS
Map
Barkarby
Locations
Info

Turen börjar och slutar vid Barkarby station. De olika stoppen innehåller allt från en 1600-talskrog till välbevarade egnahem, Järfällas enda medeltida kyrka och en riktig pyramid!

År invigde kung Oscar II järnvägslinjen mellan Stockholm-Köping. I Barkarby fanns en hållplats, men först 1882 kom Barkarby med i tidtabellen.
Redan från början fanns en liten stationsbyggnad på plats. Det nuvarande stationshuset, som är nummer fem i ordningen, invigdes 2016. Fyra år tidigare startade Trafikverket utbyggnaden av Mälarbanan, från två till fyra spår, mellan Kallhäll och Tomteboda. Då flyttades också stationen 250 meter norrut och fick ett nytt läge invid Barkarbybron.

Bällstaån
Översvämning vid Bällstaån, 1941. Fotograf John Lif, Järfälla kommuns bildarkiv

På väg mot Barkarby torg passerar man under järnvägen och strax efter den finns en bro över Bällstaån. Bällstaån rinner upp i Jakobsberg och flyter sedan vidare i ett makligt tempo mot Sundbyberg där den har sitt utlopp i Bällstaviken, som i sin tur står i förbindelse med Mälaren.

Bällstaån var en under järnåldern en viktig farled och hade stor betydelse för gårdarnas etablering i Järfälla. Eftersom landet höjts sedan istiden är Bällstaån idag ganska smal och grund, men vid 1100-talets slut, när Järfälla kyrka var nybyggd, gick det faktiskt att ta båt till kyrkan!

00:00
00:00
Bällstaån