OOPS
Map
Barkarby
Locations
Info

Turen börjar och slutar vid Barkarby station. De olika stoppen innehåller allt från en 1600-talskrog till välbevarade egnahem, Järfällas enda medeltida kyrka och en riktig pyramid!

År invigde kung Oscar II järnvägslinjen mellan Stockholm-Köping. I Barkarby fanns en hållplats, men först 1882 kom Barkarby med i tidtabellen.
Redan från början fanns en liten stationsbyggnad på plats. Det nuvarande stationshuset, som är nummer fem i ordningen, invigdes 2016. Fyra år tidigare startade Trafikverket utbyggnaden av Mälarbanan, från två till fyra spår, mellan Kallhäll och Tomteboda. Då flyttades också stationen 250 meter norrut och fick ett nytt läge invid Barkarbybron.

Pyramiden på Järfälla kyrkogård
Järfälla kyrka och det Adlerbergska gravkoret, 1966. Foto Alf Nordström, Stockholms läns museum

Järfälla kyrkogård inramas av en kyrkogårdsmur som har flera portaler, så kallade stigluckor. Det finns också en nyare kyrkogård nordost om kyrkan. Den mest spektakulära graven på gamla kyrkogården är utan tvekan det Adlerbergska gravkoret på kyrkans södra sida. Den pyramidformade graven är klädd med sandsten. Den stod klar 1762 och här vilar greve Olof Adlerberg, som ägde Jakobsberg och Säby, och hans hustru Anna Sofia Gyllenborg. Gravkoret är sannolikt ritat av arkitekten på modet då – Jean Erik Rehn. Förebilden är Cestiuspyramiden i Rom. I Jean Erik Rehns efterlämnade skisser från en studieresa till Italien och Rom finns flera teckningar av Cestiuspyramiden. Den uppfördes som grav för Gaius Cestius, strax före Kristi födelse.

Från kyrkogården kan man antingen promenera tillbaka till Barkarby station via Norrviksvägen eller göra en avstickare till Kyrkparken, som ligger väster om kyrkan, invid Enköpingsvägen.

00:00
00:00
Pyramiden på Järfälla kyrkogård