OOPS
Map
Barkarby
Locations
Info

Turen börjar och slutar vid Barkarby station. De olika stoppen innehåller allt från en 1600-talskrog till välbevarade egnahem, Järfällas enda medeltida kyrka och en riktig pyramid!

År invigde kung Oscar II järnvägslinjen mellan Stockholm-Köping. I Barkarby fanns en hållplats, men först 1882 kom Barkarby med i tidtabellen.
Redan från början fanns en liten stationsbyggnad på plats. Det nuvarande stationshuset, som är nummer fem i ordningen, invigdes 2016. Fyra år tidigare startade Trafikverket utbyggnaden av Mälarbanan, från två till fyra spår, mellan Kallhäll och Tomteboda. Då flyttades också stationen 250 meter norrut och fick ett nytt läge invid Barkarbybron.

Åkerbygravfältet
Vissa av gravhögarna syns tydligt, men troligtvis har stora delar av gravfältet odlats bort.

Många fornlämningar som vittnar om de äldsta invånarna i Barkarby har undersökts och tagits bort i samband med byggnation. Vid Åkerbyvägen finns ett gravfält kvar. Här finns åtta synliga gravar, men ofta innehåller gravfält av det här slaget fler gravar som syns först när man tagit bort det översta jordlagret. På gravfälten begravde invånarna i en närbelägen gård sina döda. Gravfält av detta slag visar alltså att det bott människor på platsen under förhistorisk tid. När Järfälla kyrka stod klar i slutet av 1100-talet lades de döda på den gemensamma kyrkogården istället.

Kan du se gravarna?

Enklast att se bland gravarna är en hög som är ca sex meter i diameter. Det finns också sju runda stensättningar. Dem ser man lättast om man tittar efter stenar som ligger ordnade i en cirkel, en så kallad kantkedja. I mitten av cirkeln ligger ofta själva gravgömman. Det är för det mesta brandgravar, där den döda kroppen bränts. Under 1000-talet när kristendomen börjar vinna mark så börjar man också begrava sina döda obrända. De är inte ovanligt att de första kristna begravdes i närheten av ett förkristet gravfält. Men tidigt kristna gravar har inte hittats på Åkerbygravfältet.

00:00
00:00
Åkerbygravfältet