OOPS
Map
Näsby slott
Locations
Info

Välkommen till Näsby slott, naturskönt placerat vid Näsbyvikens strand i Täby kommun. Här kan du promenera längs strandpromenaden, besöka båthamnen, sitta ner vid äppelträdgården och uppleva en slottsmiljö som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. 

Slottsbyggnaden som står i Näsby idag är ursprungligen från 1660-talet, men har sedan dess byggts om och byggts till av dess olika ägare. Turen innehåller 16 olika stopp och berättar om en spännande historia från stormaktstidens Sverige till konstsamlingarnas tid under tidigt 1900-tal.

Börja gärna turen med att gå längs lindalléerna mot Näsby slott med start vid Grindvaktstugan.

Näsby Allé
Näsby allé mot Djursholmsvägen. Foto Mattias Ek

Roslagsbanan går förbi Näsby slott och stannar vid stationen Näsby allé. Stationen har fått sitt namn från den kilometerlånga lindallén som förbinder slottet med Djursholmsvägen i norr. Allén fortsätter sedan norrut mot Roslags Näsby.  Nicodemus Tessin den äldre ritade allén redan på 1600-talet men den skapades inte förrän under 1700-talet.

Lindalléerna är tillsammans med Näsby slott ett byggnadsminne och ska därför skyddas. Det finns cirka 700 träd inom skyddsområdet som bidrar till den biologiska mångfalden, men ger även en tydlig historisk koppling bakåt i tiden. Vissa träd i allén uppskattas kunna vara 300 år.

Grinden in till slottsparken restes av slottets ägare i början av 1900-talet, Carl Robert Lamm. Grindvaktstugan ritades av Björn Hedvall 1943 och uppfördes när området ägdes av marinen.  

00:00
00:00
Näsby Allé