OOPS
Map
Näsby slott
Locations
Info

Välkommen till Näsby slott, naturskönt placerat vid Näsbyvikens strand i Täby kommun. Här kan du promenera längs strandpromenaden, besöka båthamnen, sitta ner vid äppelträdgården och uppleva en slottsmiljö som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. 

Slottsbyggnaden som står i Näsby idag är ursprungligen från 1660-talet, men har sedan dess byggts om och byggts till av dess olika ägare. Turen innehåller 16 olika stopp och berättar om en spännande historia från stormaktstidens Sverige till konstsamlingarnas tid under tidigt 1900-tal.

Börja gärna turen med att gå längs lindalléerna mot Näsby slott med start vid Grindvaktstugan.

Järnkorset
Wänskapsbrödernas emblem med årtal och symboler

Det här järnkorset sattes upp 1866 när Ordenssällskapet Wänskapsbröderna besökte platsen.

Wänskapsbröderna grundades 1827 och är ett av Sveriges äldsta ordenssällskap. Sällskapet är fortfarande aktivt och ”avser att hjälpa nödställda, att verka för sann vänskap, främja vördnad för kristen tro, lydnad för gällande lagar och kärlek till fosterlandet”.

En tradition på 1800-talet var att de på sommaren reste ut och besökte olika platser där de till minne av dagen satte upp ett emblem, höll gudstjänst, åt en måltid och gav allmosor till fattiga på platsen de besökte. 

Korset är det emblem som lämnades efter besökte till Näsby slott 1866 och pryds av symbolerna för Wänskapsbröderna och på ena sidan syns årtalet för deras besök.

00:00
00:00
Järnkorset