OOPS
Map
Näsby slott
Locations
Info

Välkommen till Näsby slott, naturskönt placerat vid Näsbyvikens strand i Täby kommun. Här kan du promenera längs strandpromenaden, besöka båthamnen, sitta ner vid äppelträdgården och uppleva en slottsmiljö som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. 

Slottsbyggnaden som står i Näsby idag är ursprungligen från 1660-talet, men har sedan dess byggts om och byggts till av dess olika ägare. Turen innehåller 16 olika stopp och berättar om en spännande historia från stormaktstidens Sverige till konstsamlingarnas tid under tidigt 1900-tal.

Börja gärna turen med att gå längs lindalléerna mot Näsby slott med start vid Grindvaktstugan.

Dora Lamm
Porträtt av Dora Lamm och de två äldsta sönerna, Carl Larsson 1903. Länsmuseet i Gävleborg

Dora var knappt 20 år gammal när hon gifte sig med Carl Robert Lamm som var 24 år äldre. 1938 dog Carl Robert och lämnade Dora och sex söner på Näsby. Dora försökte med alla tänkbara medel klara sig kvar på slottet men 1942 beslöt hon att sälja det till marinen för 290 000 kr, vilket idag motsvarar cirka 25–30 miljoner kronor.

Dora Lamm hade ett stort trädgårdsintresse och trädgården på Näsby sköttes efter hennes idéer. Många av de statyer och fontäner som finns i parken köptes från Italien 1907–08, och ska även de ha varit hennes förtjänst.

1903 målade Carl Larsson, som var en god vän till familjen, ett stort porträtt i olja av Dora och hennes två äldsta söner. Detta porträtt sålde hon till en företagare i Gävle när hon var tvungen att sälja Näsby slott. Den nya ägaren av porträttet gav det till dåvarande Gävle Museum. Idag hänger det på Länsmuseet i Gävleborg och är en av deras mest populära och största målningar. 

Dora har fått en gata uppkallad efter sig, ”Dora Lamms gata”, som ligger mellan barockparken och äppelträdgården. Ungefär där du står just nu!

00:00
00:00
Dora Lamm