OOPS
Map
Medeltida kyrkor i hela länet
Locations
Info

Medeltida kyrkor utgör ett rikt kulturarv. I Stockholms län finns ett 90-tal kyrkor som är nästan 1000 år gamla och fortfarande används. Flera av dem har byggts om under årens lopp, men många är välbevarade i sin medeltida form och till sitt uttryck. Vid flera medeltida kyrkor kan vi se rester av ett samhälle i brytningstid. Lämningar av tidiga kyrkor, runstenar och nya gravritualer är tidiga spår efter hur Sverige under slutet av vikingatiden gick från asatro till kristendom.

Den här guiden bygger på en digitala utställningen om Medeltida kyrkor på Stockholms läns museums webbsida: Medeltida Kyrkor

Utställningen och guiden använder främst bilder från museets bildarkiv, och i ett fåtal fall bilder från andra källor. I utställningen hittar du en ordlista över vissa av termerna som används för att beskriva kyrkorna och även en litteraturlista för den som vill läsa mer om kyrkohistoria och kyrkobyggnader.

 

 

Botkyrka kyrka
Botkyrka kyrka. Fotograf Mattias Ek

Botkyrka kyrkan är en klassisk långskeppskyrka. Byggnaden har blivit ombyggd och restaurerad i omgångar, men kyrkan har kvar sin medeltida karaktär.  Den murade kyrkan består av ett i öster rakt avslutat rektangulärt kyrkorum vars östra hälft är något bredare, sakristia i norr, vapenhus i söder samt torn i väster. I det nuvarande långhuset härrör den västra delen från den äldsta stenkyrkan. De stora dimensionerna förklaras av kyrkans betydelse som vallfartskyrka och huvudkyrka på Södertörn.

Sockennamnet och tillkomsten av kyrkan är förknippade med den helige Botvid, och mycket talar för att legendens uppgift om att en stenkyrka stod färdig 1176 är riktig. Legenden omtalar också att den föregåtts av en träkyrka. Efter att Botvid blivit dödad lät brodern Björn uppföra en träkyrka 1129 på gårdens ägor, till minne av Sankt Botvid som lidit martyrdöden. Marken har tidigare tillhört Hammarby, S:t Botvids fädernegård, belägen strax väster om kyrkan. Hammarby utgör sedan medeltiden socknens kyrkoherdeboställe. 

Tydliga bevis för kyrkans ålder

Legenden om St Botvid och arkeologiska lämningar på platsen är tydliga bevis för kyrkans ålder och ursprung under tidig medeltid. Vid kyrkan finns ett flertal runstenar och runinskrifter. Bland annat på den stenkista som tillverkades till St Botvids brors ära. Kistan har både runinskrifter och text med latinska bokstäver. Stenen har formen av en stenkyrka och är rikligt dekorerad. Originalet finns på Historiska museet och det är en kopia som står vid kyrkan idag.

Området runt kyrkan är rikt på fornlämningar från bronsåldern och järnåldern vilket visar på att platsens under lång tid haft betydelse.

 

 

00:00
00:00
Botkyrka kyrka