OOPS
Map
Medeltida kyrkor i hela länet
Locations
Info

Medeltida kyrkor utgör ett rikt kulturarv. I Stockholms län finns ett 90-tal kyrkor som är nästan 1000 år gamla och fortfarande används. Flera av dem har byggts om under årens lopp, men många är välbevarade i sin medeltida form och till sitt uttryck. Vid flera medeltida kyrkor kan vi se rester av ett samhälle i brytningstid. Lämningar av tidiga kyrkor, runstenar och nya gravritualer är tidiga spår efter hur Sverige under slutet av vikingatiden gick från asatro till kristendom.

Den här guiden bygger på en digitala utställningen om Medeltida kyrkor på Stockholms läns museums webbsida: Medeltida Kyrkor

Utställningen och guiden använder främst bilder från museets bildarkiv, och i ett fåtal fall bilder från andra källor. I utställningen hittar du en ordlista över vissa av termerna som används för att beskriva kyrkorna och även en litteraturlista för den som vill läsa mer om kyrkohistoria och kyrkobyggnader.

 

 

Grödinge kyrka
Grödinge kyrka, 1997. Fotograf Johan Stigholt

Den murade kyrkan är från 1100- eller 1200-tal, men troligtvis stod det en kyrka i trä här redan på 1000-talet eller tidigt 1100-tal. Stenkyrkan hade ett långhus i romansk stil, med ett försvarstorn i väster. Kyrkans nuvarande plan är från under 1300-talet. Såväl sakristia som vapenhus är troligen tillbyggda under 1400-talet, men delar av den äldre sakristian syns fortfarande. På 1400-talet fick kyrkan även nya takvalv. Medeltidskyrkans sydportal är alltjämt i bruk.

Grödinge kyrka ligger högt på dalgångens västra sluttning, vid en plats som ursprungligen utgjorde en udde i en havsvik som trängde in i dalgången. Miljön runt kyrkan visar på att platsen hade betydelse även under järnåldern och är troligtvis en av anledningarna till att kyrkan placerades här.

Svalsta gård intill kyrkan har länge varit prästboställe till kyrkan. Den nuvarande prästgården är från 1780-talet, men en gård på platsen kan ha funnits redan innan kyrkan byggdes.

00:00
00:00
Grödinge kyrka