OOPS
Map
Medeltida kyrkor i hela länet
Locations
Info

Medeltida kyrkor utgör ett rikt kulturarv. I Stockholms län finns ett 90-tal kyrkor som är nästan 1000 år gamla och fortfarande används. Flera av dem har byggts om under årens lopp, men många är välbevarade i sin medeltida form och till sitt uttryck. Vid flera medeltida kyrkor kan vi se rester av ett samhälle i brytningstid. Lämningar av tidiga kyrkor, runstenar och nya gravritualer är tidiga spår efter hur Sverige under slutet av vikingatiden gick från asatro till kristendom.

Den här guiden bygger på en digitala utställningen om Medeltida kyrkor på Stockholms läns museums webbsida: Medeltida Kyrkor

Utställningen och guiden använder främst bilder från museets bildarkiv, och i ett fåtal fall bilder från andra källor. I utställningen hittar du en ordlista över vissa av termerna som används för att beskriva kyrkorna och även en litteraturlista för den som vill läsa mer om kyrkohistoria och kyrkobyggnader.

 

 

Angarns kyrka
Angarns kyrka. Foto Anders Knutsson, CC by 2.5

Angarns kyrka torde som tidigast ha tillkommit under 1280-talet och kan vara en av de äldsta salkyrkorna i Uppland. Sakristian samt vapenhuset har tillkommit något senare, och varken vapenhusets eller sakristians murar ligger i förband med långhuset.

Salkyrkans långhus var ursprungligen täckt av ett tunnvalv med treklöverformad genomskärning, något som var vanligt under folkkungatiden. Vid okänd tidpunkt har kyrkan brunnit varpå trätunnvalvet brann ner och murarnas övre del förstördes. Efter branden försågs långhuset med ett platt innertak av trä och samtidigt sänktes vägghöjden med ungefär en halv meter. Vapenhuset lämnades utan innertak, med synliga takstolar. Långhusets innermurar är vitputsade och den enda utsmyckningen består av en profilerad trälist mellan det segementformade taket och väggen. Vid en storm 1729 blev kyrkan svårt skadad och först 1795-96 försågs långhuset med nya takstolar. Sakristian och vapenhuset har dock kvar den medeltida takstolskonstruktionen.

En rik kulturmiljö

Angarns kyrka ligger i ett kuperat och variationsrikt landskap. Kyrkan och kyrkogården ligger på ett dominerande höjdläge i västra delen av kyrkbyn med utsikt över agrarlandskapet mot väster och norr. Ännu kan man föreställa sig läget för det som var Angarnsjöängen. Flera fornlämningar skvallrar om att trakten kring Angarn varit bebodd i flera tusen år. Här finns bland annat fem runstenar från 1000-talet liksom flera hällristningar från yngre bronsåldern. Under medeltiden fanns här en vik som stod i förbindelse med Långhundraleden, den s k Angarnsjöängen. Angarn hade då ett strategiskt läge utmed farleden och var lätt att nå i landskapet. Under 1800-talet torrlades sjön för att man skulle utvinna mer åker och samtidigt förbättra förhållandena för den befintliga intilliggande odlingsmarken.

00:00
00:00
Angarns kyrka