OOPS
Map
Medeltida kyrkor i hela länet
Locations
Info

Medeltida kyrkor utgör ett rikt kulturarv. I Stockholms län finns ett 90-tal kyrkor som är nästan 1000 år gamla och fortfarande används. Flera av dem har byggts om under årens lopp, men många är välbevarade i sin medeltida form och till sitt uttryck. Vid flera medeltida kyrkor kan vi se rester av ett samhälle i brytningstid. Lämningar av tidiga kyrkor, runstenar och nya gravritualer är tidiga spår efter hur Sverige under slutet av vikingatiden gick från asatro till kristendom.

Den här guiden bygger på en digitala utställningen om Medeltida kyrkor på Stockholms läns museums webbsida: Medeltida Kyrkor

Utställningen och guiden använder främst bilder från museets bildarkiv, och i ett fåtal fall bilder från andra källor. I utställningen hittar du en ordlista över vissa av termerna som används för att beskriva kyrkorna och även en litteraturlista för den som vill läsa mer om kyrkohistoria och kyrkobyggnader.

 

 

Täby kyrka
Täby Kyrka. Fotograf Per-Henrik Malmros, Täby Hembygdsförening

Täby kyrka byggdes under mitten av 1200-talet och tillbyggnader skedde under 1300- och 1400-talen. Den nuvarande kyrkan har troligtvis föregåtts av en träkyrka på samma plats. Långhuset och kyrkans kor uppfördes under mitten eller slutet av 1200-talet. Sakristian tillkom på 1300-talet och vapenhuset byggdes någon gång mellan 1425 och 1460. Vid samma tidpunkt murades en runsten in i vapenhusets väggar. Runstenen är fragmenterad, men stora delar av texten går att läsa ’Gudlög lät resa stenarna efter Holme, sin son, och efter sig själv. Han dog i Langbardaland’. En brand i kyrkan 1475 krävde att långhuset tak byggdes om och takvalv tillkom.

Under 1480-talet pryddes kyrkan invändigt med kalkmålningar av den berömde mästaren Albertus Pictor och hans medarbetare. Scener med motiv ur Bibeln breder ut sig över valven som tecknade serier. Här finns ett myller av bibliska och kyrkliga figurer. Den mest kända av dessa målningar är den där en riddare spelar schack med Döden, ett motiv som senare Ingmar Bergman använde i sin film Det sjunde inseglet. Albertus Pictor har dekorerat ett 30-tal kyrkor i Mälarområdet, men de allra flesta av hans målningar kalkades över på 1700-talet. Att valvmålningarna i Täby är en sådan sevärdhet beror på att de är skickligt gjorda och att de aldrig har varit överkalkade. De framträder ännu färgstarkt och tydligt, även om nyanserna förändras sedan bilderna målats.

00:00
00:00
Täby kyrka