OOPS
Map
Medeltida kyrkor i hela länet
Locations
Info

Medeltida kyrkor utgör ett rikt kulturarv. I Stockholms län finns ett 90-tal kyrkor som är nästan 1000 år gamla och fortfarande används. Flera av dem har byggts om under årens lopp, men många är välbevarade i sin medeltida form och till sitt uttryck. Vid flera medeltida kyrkor kan vi se rester av ett samhälle i brytningstid. Lämningar av tidiga kyrkor, runstenar och nya gravritualer är tidiga spår efter hur Sverige under slutet av vikingatiden gick från asatro till kristendom.

Den här guiden bygger på en digitala utställningen om Medeltida kyrkor på Stockholms läns museums webbsida: Medeltida Kyrkor

Utställningen och guiden använder främst bilder från museets bildarkiv, och i ett fåtal fall bilder från andra källor. I utställningen hittar du en ordlista över vissa av termerna som används för att beskriva kyrkorna och även en litteraturlista för den som vill läsa mer om kyrkohistoria och kyrkobyggnader.

 

 

Adelsö kyrka
Adelsö kyrka. Foto Cecilia Pantzar

Adelsö kyrka uppfördes under 1100-talets senare del, men precis som många andra tidiga stenkyrkor föregicks den troligtvis av en kyrka av trä. Den första stenkyrkan bestod av ett långhus, ett smalare kor möjligen en absid (en halvrund eller mångkantig avslutning på koret). Möjligen tillkom kyrkan på initiativ av kungen för att fungera som gårdskyrka till den intilliggande kungsgården, men även för att fungera som sockenkyrka. Från denna har man dock inte påträffat några spår. Adelsö utgjorde tillsammans med Birka en betydande knutpunkt i Mälardalen under vikingatiden. Adelsö utgjorde tillsammans med Birka en betydande knutpunkt i Mälardalen under vikingatiden. Birka på ön Björkö i Mälaren anlades av kungen på 700-talet och blev en viktig handelsplats och internationell hamn. Kungen själv bodde tvärs över sundet, på Adelsö. På Hovgården låg den vikingatida kungsgården, och det var härifrån Birka styrdes. På platsen där kungsgården låg uppfördes 1279 Alsnö hus som ett sommarpalats i tegel för Magnus Ladulås (kung av Sverige 1275–1290).

Kyrkan ligger nära den vikingatida kungsgården och på platsen finns det rika förhistoriska lämningar, till exempel flera runstenar och de mäktiga kungshögarna. Intill kyrkan står den så kallade Hovgårdsstenen, eller Håkanstenen. Stenen är skadad men har rik dekoration och större delen av texten går att läsa. Här får vi träffa kungsgårdens tillsynsman Tolir, hans hustru Gylla och kung Håkan. Stenen står nära kungsgårdens hamnanläggning och skulel ha varit en av de första sakerna besökare till Hovgården skulle ha sett.  

Av kyrkans ursprungliga delar finns idag nuvarande långhusets sidomurar samt väggen mellan koret och sakristian bevarad. Under 1300-talet uppfördes sakristian av gråsten och täcktes med ett ribbvalv av tegel. Tornet i väster uppfördes under 1400-talets förra hälft. Vid 1400-talets mitt förenades tornets bottenvåning med långhuset samtidigt som båda byggnadskropparna välvdes. När kyrkans kor under 1400-talets slut utvidgades och försågs med stjärnvalv, fick slutligen den medeltida kyrkan salkyrkans form. Samtidigt uppfördes ett vapenhus av trä i söder. Under 1700-talets mitt byggdes tornet om efter byggmästaren Petter Holm och fick sitt nuvarande utseende. I samband med en större renovering 1823, revs det medeltida vapenhuset i trä. Samtidigt öppnades den nuvarande entrén i väster, nya fönster togs upp och gamla vidgades.

00:00
00:00
Adelsö kyrka