OOPS
Map
Medeltida kyrkor i hela länet
Locations
Info

Medeltida kyrkor utgör ett rikt kulturarv. I Stockholms län finns ett 90-tal kyrkor som är nästan 1000 år gamla och fortfarande används. Flera av dem har byggts om under årens lopp, men många är välbevarade i sin medeltida form och till sitt uttryck. Vid flera medeltida kyrkor kan vi se rester av ett samhälle i brytningstid. Lämningar av tidiga kyrkor, runstenar och nya gravritualer är tidiga spår efter hur Sverige under slutet av vikingatiden gick från asatro till kristendom.

Den här guiden bygger på en digitala utställningen om Medeltida kyrkor på Stockholms läns museums webbsida: Medeltida Kyrkor

Utställningen och guiden använder främst bilder från museets bildarkiv, och i ett fåtal fall bilder från andra källor. I utställningen hittar du en ordlista över vissa av termerna som används för att beskriva kyrkorna och även en litteraturlista för den som vill läsa mer om kyrkohistoria och kyrkobyggnader.

 

 

Låssa kyrka
Låssa kyrka, 1971. Fotografi Alf Nordström

Under 1100-talets slut eller 1200-talets början uppfördes Låssa kyrka som en liten absidkyrka av gråsten. Absiden är den välvda, halvrunda eller mångkantiga avslutningen av östra sidan av kyrka och i de tidiga kyrkorna med absid placerades altaret i absiden. Ursprungligen var Låssa kyrka en patronatskyrka under Säbyholms gård. Från den äldre kyrkan härstammar långhusmurarna i den nuvarande kyrkans två västligare takvalv (travé) samt sydportalen. Under 1400-talets mitt uppfördes vapenhuset i söder, som numera används som sakristia.

I samband med en stor ombyggnad 1695–97, revs det medeltida koret och kyrkan byggdes till med en travé åt öster. Samtidigt uppfördes ett nytt kor, som då utgjorde gravkor för familjen Posse. I samband med ombyggnaden fick kyrkan en ingång i väster.

Tornet i väster uppfördes under 1830-talet efter ritningar av J. Carlberg. Ovanför den nuvarande entrén i väster sitter familjen Posses vapen, som härstammar från 1600-talet. Vid samma tid fick långhuset och korets yttertak sin nuvarande form.

00:00
00:00
Låssa kyrka