OOPS
Map
Medeltida kyrkor i hela länet
Locations
Info

Medeltida kyrkor utgör ett rikt kulturarv. I Stockholms län finns ett 90-tal kyrkor som är nästan 1000 år gamla och fortfarande används. Flera av dem har byggts om under årens lopp, men många är välbevarade i sin medeltida form och till sitt uttryck. Vid flera medeltida kyrkor kan vi se rester av ett samhälle i brytningstid. Lämningar av tidiga kyrkor, runstenar och nya gravritualer är tidiga spår efter hur Sverige under slutet av vikingatiden gick från asatro till kristendom.

Den här guiden bygger på en digitala utställningen om Medeltida kyrkor på Stockholms läns museums webbsida: Medeltida Kyrkor

Utställningen och guiden använder främst bilder från museets bildarkiv, och i ett fåtal fall bilder från andra källor. I utställningen hittar du en ordlista över vissa av termerna som används för att beskriva kyrkorna och även en litteraturlista för den som vill läsa mer om kyrkohistoria och kyrkobyggnader.

 

 

Västerhaninge kyrka
Västerhaninge kyrka. Fotograf Elisabeth Boogh

Västerhaninge kyrkas äldsta delar är från 1200-talet, men kyrkan har blivit om- och tillbyggd i omgångar sedan medeltiden. I dag finns bara ytterväggar och sakristian kvar av den medeltidskyrkan, då kyrkan eldhärjats vid åtminstone två tillfällen. Återuppbyggnaden efter den senaste branden 1831 resulterade i kyrkans nuvarande utseende.

Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett tungt torn. Ursprungligen hade kyrkan ett litet romanskt kor, av vilket man hittade rester inom nuvarande kor vid 1966 års restaurering. Vid en utvändig restaurering av kyrkan 1949 hittades bland annat rester efter en smal portal i sydmurens sydvästra hörn. Platsen för portalen är typisk för medeltida sörmlandskyrkor.

Rik fornlämningsmiljö

Västerhaninge har rikligt med kända fornlämningar främst från järnåldern. Det stora antalet fornlämningar vittnar om att bygden redan under förhistorisk tid spelade en central roll. De kända fornlämningarna består främst av gravar och gravfält, men även boplatslämningar, skålgropar, fornborgar och runstenar. Kyrkogården intill kyrkan ligger delvis ovanpå Åbygravfältet, ett större gravfält från äldre järnålder. Det visar på en kontinuitet från järnåldern till medeltiden. Arkeologer hittade under en undersökning av golvet i sakristian ett skelett, vilket har kol-14 daterats till perioden 1030 till 1220. Dateringen tyder på att en kyrka fanns på platsen före 1220. Detta kan ha varit en träkyrka som funnits innan stenkyrkan byggdes, något som vi kan se bevis på från flera medeltida kyrkor.

00:00
00:00
Västerhaninge kyrka