OOPS
Map
Medeltida kyrkor i hela länet
Locations
Info

Medeltida kyrkor utgör ett rikt kulturarv. I Stockholms län finns ett 90-tal kyrkor som är nästan 1000 år gamla och fortfarande används. Flera av dem har byggts om under årens lopp, men många är välbevarade i sin medeltida form och till sitt uttryck. Vid flera medeltida kyrkor kan vi se rester av ett samhälle i brytningstid. Lämningar av tidiga kyrkor, runstenar och nya gravritualer är tidiga spår efter hur Sverige under slutet av vikingatiden gick från asatro till kristendom.

Den här guiden bygger på en digitala utställningen om Medeltida kyrkor på Stockholms läns museums webbsida: Medeltida Kyrkor

Utställningen och guiden använder främst bilder från museets bildarkiv, och i ett fåtal fall bilder från andra källor. I utställningen hittar du en ordlista över vissa av termerna som används för att beskriva kyrkorna och även en litteraturlista för den som vill läsa mer om kyrkohistoria och kyrkobyggnader.

 

 

vallentuna kyrka
Vallentuna kyrka, 2006. Fotograf Mattias Ek

Vallentuna kyrka byggdes vid slutet på 1100-talet men har gått igenom många skiftande öden. Det mesta av inredningen brann upp 1856 sedan blixten slagit ner i tornet.

De äldsta delarna av Vallentuna kyrka är från 1100-talets slut. Under århundradena har kyrkan byggts om, senast 1856. Kyrkklockorna smälte och fick gjutas om. En del lösa inventarier räddades vid branden däribland ett altarkors från 1760-talet som nu är en av kyrkans främsta sevärdheter. Läktarorgeln är från 1959 och 2002 invigdes en ny kororgel.

Från kyrkan kommer också ett så kallat kalendarium från 1198. Det finns numera på Historiska museet och har kallats för Sveriges äldsta bok. I kalendariet framgår att kyrkan helgats åt Maria, Johannes döparen och påven Sylvester och att det invigningsdatum som firades var 1 oktober. Dessvärre anges i boken inget årtal för invigningen.

Vid kyrkan finns flera runinskrifter, både från vikingatidens slut och medeltida ristningar.

00:00
00:00
vallentuna kyrka