OOPS
Map
Medeltida kyrkor i hela länet
Locations
Info

Medeltida kyrkor utgör ett rikt kulturarv. I Stockholms län finns ett 90-tal kyrkor som är nästan 1000 år gamla och fortfarande används. Flera av dem har byggts om under årens lopp, men många är välbevarade i sin medeltida form och till sitt uttryck. Vid flera medeltida kyrkor kan vi se rester av ett samhälle i brytningstid. Lämningar av tidiga kyrkor, runstenar och nya gravritualer är tidiga spår efter hur Sverige under slutet av vikingatiden gick från asatro till kristendom.

Den här guiden bygger på en digitala utställningen om Medeltida kyrkor på Stockholms läns museums webbsida: Medeltida Kyrkor

Utställningen och guiden använder främst bilder från museets bildarkiv, och i ett fåtal fall bilder från andra källor. I utställningen hittar du en ordlista över vissa av termerna som används för att beskriva kyrkorna och även en litteraturlista för den som vill läsa mer om kyrkohistoria och kyrkobyggnader.

 

 

Östra Ryds kyrka
Skiss på hur Östra Ryds kyrka sett ut 1682, innan kyrkas korsarmar byggdes till. Österåkers hembygdsförening

Östra Ryds kyrka byggdes i huvudsak under senmedeltiden omkring 1430, som en salkyrka. Kyrkan och Rydboholms gård är historiskt starkt förknippade med varandra och kyrkan byggdes troligen på initiativ av dåvarande ägaren till Rydboholm, Anund Sture. En inskription i kyrkans korvalv anger den 1434 avlidne Anund Sture som byggherre.

Sakristian är kyrkans äldsta del och hör till en äldre kyrkobyggnad, från sent 1200-tal eller cirka 1300. Från denna tid kommer också ett par inventarier som finns bevarade i kyrkan, en dopfunt och en staty föreställande Katarina av Alexandria. På 1690-talet byggdes kyrkans korsarmar till i norr och söder. Samtidigt uppfördes ett gravkor i öster, möjligen efter ritningar av Jean de la Vallée.

Namnet Ryd är belagt som sockennamn från 1298. Under lång tid har socknen dominerats av gårdarna Bogesund och Rydboholm. Gravfält från yngre järnålder antyder att Rydboholm kan ha etablerats som gård redan under förhistorisk tid och väster om kyrkan, vid Karlhäll, antyder höga fosfatvärden att en vikingatida och eventuellt även medeltida by eller gård kan ha legat.

Två runstenar finns inne i kyrkan (U 166 och U 167), varav en är uppställd i södra korsarmen och en är fastmurad i väggen intill nordportalen.

Vid en restaurering 1924 togs vissa kalkmålningar fram och kalkmålningarna i sin helhet togs fram vid en renovering 1989-1991. Målningarna har signerats av Johannes Iwan och skall ha målats 1459, enligt ett inskrivet årtal. Kalkmålningarna består av en blandning av religiösa bilder och heraldiska vapen i koret.

00:00
00:00
Östra Ryds kyrka