OOPS
Map
Medeltida kyrkor i hela länet
Locations
Info

Medeltida kyrkor utgör ett rikt kulturarv. I Stockholms län finns ett 90-tal kyrkor som är nästan 1000 år gamla och fortfarande används. Flera av dem har byggts om under årens lopp, men många är välbevarade i sin medeltida form och till sitt uttryck. Vid flera medeltida kyrkor kan vi se rester av ett samhälle i brytningstid. Lämningar av tidiga kyrkor, runstenar och nya gravritualer är tidiga spår efter hur Sverige under slutet av vikingatiden gick från asatro till kristendom.

Den här guiden bygger på en digitala utställningen om Medeltida kyrkor på Stockholms läns museums webbsida: Medeltida Kyrkor

Utställningen och guiden använder främst bilder från museets bildarkiv, och i ett fåtal fall bilder från andra källor. I utställningen hittar du en ordlista över vissa av termerna som används för att beskriva kyrkorna och även en litteraturlista för den som vill läsa mer om kyrkohistoria och kyrkobyggnader.

 

 

Markims kyrka
Flygfoto över Markims kyrka, 1949. Fotografi Ahrenbergsflyg

Markims kyrka är från omkring år 1200. Kyrkan uppfördes som sockenkyrka på en kulle i ett bördigt odlingslandskap, troligen på en plats med gammal hävd som helig plats. På kullen där kyrkan är anlagd har funnits en offerkälla och kullen var sannolikt en kultplats under hednisk tid.  

Kyrkan har bevarat sin ursprungliga form med rektangulärt långhus och smalare absidförsett kor, karaktäristiskt för tidigmedeltida kyrkor i Uppland. Sakristia och vapenhus tillkom vid mitten av 1400-talet i norr respektive söder. Vid samma tid slogs långhusets kryssvalv i tegel, korets valv är ursprungliga. Kyrkan är, förutom upptagningar och förstoringar av fönster under 1700- och 1800-talen, relativt oförändrad.   

Av traktens runristningar från slutet av 1000-talet går att läsa att flera av bönderna i Markims socken antagit den kristna läran. Ungefär ett århundrade efter runristningarnas vittnesbörd om kristendomens insteg stod Markims kyrka på plats med ett centralt läge i socknen. Kyrkan invigdes sannolikt åt S:t Lars, kyrkans skyddshelgon. Om kyrkans byggherrar var stormän eller bönder är okänt. Markims kyrka och grannsocknen Orkestas kyrka har likheter beroende på att de båda kyrkorna är uppförda som den första generationens romanska landskyrkor i sten.

00:00
00:00
Markims kyrka